Μενού

Στοιχεία Επικοινωνίας

eSIM vs κάρτα SIM: εξήγηση των διαφορών και ποια iPhone διαθέτουν eSIM;

eSIM vs κάρτα SIM: εξήγηση των διαφορών και ποια iPhone διαθέτουν eSIM;

Μια SIM ενσωματωμένη στο τηλέφωνό σας ή μια που τοποθετείτε εσείς. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας;

Από το πρώτο κινητό τηλέφωνο, είμαστε εξοικειωμένοι με τις SIM – τις μικροσκοπικές πλαστικές κάρτες που πρέπει να βάζετε σε ένα δίσκο για να λειτουργήσουν τα πράγματα. Οι κάρτες επιτρέπουν στη συσκευή σας να συνδέεται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα, να τηλεφωνείτε ή να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα εν κινήσει. Αν όμως έχετε αγοράσει ένα πιο πρόσφατο τηλέφωνο, ίσως έχετε διαβάσει για την eSIM. Ή ίσως η νέα σας συσκευή δεν διαθέτει καν δίσκο SIM.

Στην περίπτωση του iPhone 15 και του iPhone 14 της Apple, τα αμερικανικά μοντέλα δεν διαθέτουν πλέον φυσικές κάρτες SIM με υποστήριξη Dual eSIM. Ωστόσο, τα παγκόσμια μοντέλα (για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη) εξακολουθούν να διαθέτουν υποδοχή κάρτας nanoSIM. Αυτά τα παγκόσμια μοντέλα προσφέρουν την επιλογή μιας πρόσθετης eSIM.

Αλλά τι ακριβώς είναι μια eSIM, πώς λειτουργεί και ποια είναι η διαφορά της από μια κανονική κάρτα SIM; Ακολουθεί ο οδηγός μας για τη διαφορά μεταξύ των δύο συνδέσμων κινητής τηλεφωνίας.

Τι είναι η eSIM και πώς διαφέρει από την κανονική κάρτα SIM;

Οι eSIM είναι μια νεότερη έκδοση της πλαστικής κάρτας, που είναι ήδη ενσωματωμένη στο τηλέφωνό σας. Αντί να έχει μια ειδική υποδοχή για την εισαγωγή, η eSIM αποτελεί μέρος της κύριας μητρικής πλακέτας στο εσωτερικό της συσκευής. Συνδέεται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – η βασική διαφορά είναι ότι αποτελεί μέρος της συσκευής σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε και δεν χρειάζεται να την αλλάξετε αν αλλάξετε πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας.

Αλλά μην ανησυχείτε, μπορείτε να αλλάξετε κάρτα ή αριθμό το ίδιο εύκολα. Δεδομένου ότι οι eSIM είναι μέρος του τηλεφώνου σας, είναι πλήρως επανεγγράψιμες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε καμία κάρτα ή μέρος αν αλλάξετε συμβόλαιο. Ενώ πριν σας έστελναν μια νέα κάρτα SIM, τώρα όλα γίνονται αυτόματα.

Η ρύθμιση μιας eSIM είναι λίγο πιο περίπλοκη από μια κανονική SIM, αλλά παραμένει απλή. Αντί να τοποθετήσετε τη νέα κάρτα, ο φορέας σας θα σας στείλει έναν κωδικό QR. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής σας, σαρώστε αυτόν τον κωδικό QR. Στη συνέχεια, το τηλέφωνό σας θα σας οδηγήσει σε μερικά βήματα για την ενεργοποίηση της σύνδεσής σας, αλλά στη συνέχεια θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.


Ποιο είναι όμως το νόημα της χρήσης eSIM;

Huawei Mate 50 Pro SIM tray

Η χρήση eSIM διευκολύνει τη συσκευή σας. Αντί να ταλαιπωρείστε με ένα εργαλείο εξαγωγής ή να κινδυνεύετε να χάσετε τη φυσική κάρτα, μπορείτε να κάνετε τα πάντα απευθείας από τη συσκευή σας. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει ένα επιπλέον βήμα για τη ρύθμιση, μακροπρόθεσμα τα πράγματα γίνονται πιο βολικά για εσάς.

Η συσκευή σας θα έχει επίσης μερικές βελτιώσεις επειδή χρησιμοποιεί μια eSIM. Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται χώρο για τη θήκη SIM, οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον επιπλέον χώρο για άλλα εξαρτήματα.

Αυτή η επιπλέον διάρκεια ζωής της μπαταρίας που θέλετε; Τώρα υπάρχει χώρος στο εσωτερικό της συσκευής σας για μια μεγαλύτερη μπαταρία. Συν τοις άλλοις, χωρίς μια επιπλέον τρύπα στη συσκευή σας, είναι πιο εύκολο να την στεγανοποιήσετε από τυχαίες ζημιές.


Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια eSIM;

Lead image for best smartphones round-up, featuring the Samsung Galaxy S22 Ultra, Google Pixel 7 Pro and Apple iPhone 14 Pro

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια eSIM. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πιο πρόσφατη, υποστηρίζεται πολύ ευρύτερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EE, η Lycamobile, η O2, η Three και η Vodafone υποστηρίζουν όλες τις εικονικές κάρτες SIM. Και στις ΗΠΑ, όλες οι μεγάλες εταιρείες υποστηρίζουν τις eSIM. Επιπλέον, θα βρείτε υποστήριξη σε όλο τον κόσμο με κάθε είδους διαφορετικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Τι γίνεται όμως με το τηλέφωνό σας; Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες μεγάλες συσκευές των τελευταίων τεσσάρων περίπου ετών υποστηρίζουν την τεχνολογία eSIM.

Όλα τα iPhone που κυκλοφόρησαν από το iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ή μεταγενέστερα υποστηρίζουν τις eSIM ως επιλογή, καθώς και την υποδοχή nano SIM.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα iPhone 14 και 15 υποστηρίζουν διπλή eSIM μόνο στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να έχουν φυσικές υποδοχές SIM αλλού (μπορείτε να προσθέσετε μια δεύτερη SIM ως eSIM στα παγκόσμια μοντέλα ακόμα).

Και από την πλευρά του Android, όλα τα τηλέφωνα της Samsung από το Galaxy S20 και μετά, όλα τα τηλέφωνα Pixel από το Pixel 3 και μετά και πολλά μικρότερα εμπορικά σήματα υποστηρίζουν μη φυσικές κάρτες.

Επιπλέον, θα βρείτε eSIMs και μέσα σε smartwatches. Το Apple Watch cellular, το Pixel Watch και τα ρολόγια Galaxy υποστηρίζουν την τεχνολογία για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας όταν είστε αποσυνδεδεμένοι από το τηλέφωνό σας.